Thraciërs
Bulgarije heeft een aantal prehistorische culturen gekend, waaronder de Hamangiacultuur en de Vincacultuur. Van deze culturen is, behalve aardewerk en een groot aantal vruchtbaarheidsbeeldjes, weinig bewaard gebleven. Een beter startpunt voor de geschiedenis van Bulgarije is de komst van de Indo-Europese Thraciërs, die zich waarschijnlijk rond 2000 v. Chr. vanuit de noordelijke Kaukasus in Zuidoost-Europa vestigden. Over hen is veel meer bekend.
Op regionaal niveau lukte dit op een bepaald moment wél: in 475 v. Chr. wist Teres, een stamleider van de Odrysen, een aantal andere stammen aan zich te binden en stichtte een koninkrijk, dat overeenkwam met het huidige Bulgarije en Europees Turkije. Dit zogenoemde Odrysische koninkrijk kwam krachtig uit de startblokken. De sterk door de Griekse cultuur beïnvloede koningen lieten wegen aanleggen om de handel te bevorderen en breidden het leger flink uit.
Hoewel door de Grieken barbaren genoemd, hadden de Thraciërs - getuige de vondsten uit die tijd - een hoge mate van beschaving, met name op militair en muzikaal gebied. Echter, door onderlinge verdeeldheid werd hun gebied aan het begin van de vierde eeuw v. Chr. opgesplitst in drie delen, die grotendeels onder Macedonische heerschappij kwamen. Het meest zuidelijke deel van het rijk (d.i. Zuid-Bulgarije en Europees Turkije) bleef het langst onder Odrysisch gezag. Hoofdstad van dit rijk was Seuthopolis (bij Kazanluk in Centraal Bulgarije).
Na deze eerste lichting kwam een tweede groep landzoekers die zich over de vrijgekomen ruimte in Midden- en Oost-Europa verspreidden: de Slaven, een volk dat zich oorspronkelijk ophield rond de Prypjatmoerassen in Wit-Rusland en Oekraïne. De Zuid-Slavische tak vestigde zich vanaf de vijfde eeuw op het Balkanschiereiland en drong ook Byzantijns gebied binnen. Hun invloed was klaarblijkelijk zo groot, dat de Thraciërs met hen assimileerden en de Thracische cultuur grotendeels verdween.
Hoewel de Aziatische (Proto-)Bulgaren hun naam aan het land hebben gegeven, waren de er reeds wonende Slaven in de meerderheid. Na verloop van tijd gingen de Bulgaren in hen op, en namen gebruiken en taal van hen over - wat de reden is dat de moderne Bulgaren als Slaven worden gezien. (In het Engels wordt het onderscheid tussen de vroegere en de hedendaagse Bulgaren gemaakt door te spreken over Bulgars resp. Bulgarians, een verschil dat het Nederlands niet kent). Daarnaast dragen de moderne Bulgaren ook nog genetisch materiaal van de Thraciërs in zich.
De kerstening stuitte op groot verzet. Een aantal bojaren (Bulgaarse edelen) stond op tegen hun monarch, maar Boris liet hen ombrengen waarmee de weg open lag om zijn onderdanen te laten dopen en het christelijk geloof aan te laten nemen.
Minstens zo belangrijk in dezelfde tijd was de introductie van het Glagolitische alfabet van de Macedoniërs Cyrillus en Methodius, dat voorzag in een schrift voor de Slavische talen. Het latere cyrillische schrift werd hiervan afgeleid.
Ca. 2000 v. Chr.
Thracische stammen vestigen zich vanuit de noordelijke Kaukasus, de vermoedelijke Indo-Europese Urheimat, in Zuidoost-Europa.
Odrysen
475 v. Chr. Teres uit de stam van de Odrysen weet een aantal Thracische volkeren aan zich te binden en sticht een koninkrijk.
Kolonisatie
Ca. 700 v. Chr.
Grieken uit Megara en Milete stichten stadstaten langs de Bulgaarse kust van de Zwarte Zee.
Romeinen
75 v. Chr. Moesië, het gebied tussen de Donau en het Balkangebergte wordt Romeins gebied, later (in 46 n. Chr.) gevolgd door Thracië. Serdica (het latere Sofia) wordt de administratieve hoofdstad.
Goten en Hunnen
251-453 Goten doen invallen in het gebied, de Hunnen verwoesten Serdica. Theodosius II van Byzantium koopt hun plunderingen af.
Onder Byzantium
395 Na de dood van Theodosius I, de laatste alleenheerser van het Romeinse Rijk, wordt Bulgarije onderdeel van het Byzantijnse Rijk.
Slaven
Ca. 500 Zuid-Slaven bevolken het vrijgekomen gebied van Zuidoost-Europa
Groot-Bulgaarse Rijk
632-668 De van de centraal Aziatische steppen afkomstige Proto-Bulgaren stichten een rijk ten noorden van de Zwarte Zee maar worden door de Khazaren verslagen (In 1912 werd in Poltava (Oekraïne) door een jonge herder het graf van Kubrat gevonden, de stichter van het rijk, en vader van khan Asparuch).
Eerste Bulgaarse Rijk
681 Onder leiding van khan Asparuch vestigen de Bulgaren zich in de Donau-delta en verslaan de Byzantijnen die hun rijk erkennen als onafhankelijke staat. Hoodstad is het in het noord-oosten gelegen Pliska. Vele oorlogen met Byzantium zullen nog volgen...
Bulgarije gekerstend
864 Khan Boris I bekeert zich tot het christendom en zet daarmee de eerste stap in de kerstening van zijn land. Enkele edelen die tegenstribbelen, worden door Boris uit de weg geruimd. De kerk heeft Boris later heilig verklaard. Khans heten voortaan tsaren.
Tegelijkertijd krijgt het Slavisch zijn eigen schrift: het cyrillisch.