Het klooster van Haghartsin ligt adembenemend mooi in de bossen. Het is een veelbezocht complex in het noordoosten van Armenië, dichtbij de plaats Dilijan, dat een thuisbasis van veel kunstenaars, componisten en filmmakers is.


Het oudste gebouw van het klooster is de St. Gregoriuskerk (zie plattegrond, nr 4), die waarschijnlijk uit de tiende eeuw dateert. Dit heiligdom werd door de Seltsjoeken verwoest, maar werd wederopgebouwd na de Georgische bevrijding van Armenië aan het begin van de dertiende eeuw. Tegelijk met de herbouw breidde men het terrein aanzienlijk uit. Zo werd er een belangrijke school voor kerkmuziek gevestigd, die een nieuw notatiesysteem voor de Armeense liturgie (de badarak) ontwikkelde.

Tegen de westzijde van de St. Gregoriuskerk is de twaalfde eeuwse gavit (nr. 6) gebouwd, die lager ligt en waar een holle zuil te vinden is, die als geheime plek diende in tijden dat het klooster bedreigd werd.

Aan de zuidzijde van de gavit stond ooit een mausoleum voor enkele leden van de Bagratoeni-dynastie.  


De St. Stephanuskerk (nr. 2) is gebouwd in 1244, en de grote refter (nr. 8) in 1248 door de architect Minas. Deze eetzaal is door een bijzondere zuilenconstructie in tweeën gedeeld, en is rijk gedecoreerd. De hoge plafonds - met een prachtig versierd lichtgat - bewerkstelligen een groot ruimelijk effect.


Het meest in het oog springende gebouw van het klooster is de uit 1281 stammende Kerk van de Moeder Gods (nr. 1) met een hoge, 16-zijdige tamboer. In de oostelijke buitenzijde van deze kerk is een opmerkelijk bas-reliëf gemetseld; erop afgebeeld staan twee mannen in monnikskledij, die met hun handen naar een maquette van de kerk wijzen. Tussen hen in is een duif afgebeeld als symbool van Heilige Geest. Waarschijnlijk zijn het de stichters van het godshuis. Van de gavit die ooit tegen de kerk was aangebouwd, rest nu slechts een ruïne.


  1. Het klooster van Haghartsin heeft in 2008 en 2009 enkele renovaties ondergaan die bekostigd zijn door Sjeik Sultan bin Mohammed Al-Qasimi van het emiraat Sharjah.

HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_9_link_0shapeimage_9_link_1shapeimage_9_link_2shapeimage_9_link_3shapeimage_9_link_4shapeimage_9_link_5shapeimage_9_link_6shapeimage_9_link_7shapeimage_9_link_8